Nem főztél még ? 4 lépésben neked is menni fog!

4prep4.jpg

Egy egészséges ebéd, amit te készítettél. A vásárlástól a tálalásig lépésről lépésre végigvezetünk.

Egészséges ebéd, amit te magadnak főztél, és még a legtöbb diétába is beilleszthető! Nem lesz másra szükséged, mint: - egy hentesre, - egy zöldségesre (vagy a kettőt együtt fellelheted egy supermarketben), - egy sütőre, - egy zárható tűzálló edényre, - némi egészséges zsiradékra (például olivaolaj). 

4prep.jpg

1. Hús vásárlás

Válaszd ki a neked szimpatikus húst! (A legkönnyebben valószínűleg a csirkemellel boldogulsz, aminek az elkészítéséről ITT olvashatsz bővebben.) Személyenként kb. 100 grammra lesz szükséged. Ezt szorozd be a személyek és az étkezések számával! 

2. Zöldség vásárlás

Személyenként 150 g zöldségre lesz szükség a körethez. Sülve nagyon ízletes a krumpli mellett a cékla, az édesburgonya és a répa is - ha nincs más ötleted, ezekből nyugodtan lehet válogatni.

4prep2.jpg

Édesburgonya hasábok

3. Előkészületek

A húst tisztítsd meg (mosd meg, a hártyás, véres részeket vágd ki, áztasd be sós vízbe, majd vágd a kívánt méretű szeletekre), a zöldséget pucold meg, alaposan mosd meg és vágd harapásnyi darabkákba!

4. Sütés

A húst jól kend be olajjal, szórd meg fűszerekkel, és helyezd a lezárható, tűzálló tálba! (Például jénai.) 170 fokon süsd körülbelül 30 percig (A sütési idő a hús vastagságától függ. Ha már gyanús, hogy jó, bökdösd meg. Ha a hús még nem puha, de más kezd odasülni, kevés vizet kell a tálba tenni - de általában magától is elegendő levet ereszt sütés közben.) A zöldségeket szintén fröcsköld meg egy kis olajjal, és 30-40 percig süsd. (A zöldségeket a hús mellé is teheted, akkor inkább párolódni fognak a hús gőzében. Ha sütve szeretnéd, tepsire sütőpapírt helyezz, fröcsköld le olajjal, és időnként rázogasd vagy kevergesd meg a zöldségeket, hogy ne süljenek oda.) Tálalásnál ne felejtsd el, hogy egy főre mennyi hússal és zöldséggel számoltál!

A végeredmény egy egészséges, tápanyagokban gazdag, mégis pofon egyszerűen elkészíthető ebéd, amit a végtelenségig variálhatsz más-más zöldség- és húsfélékkel valamint fűszerekkel!

4prep3.jpg