Csak így süsd a salátába való húst!

csirke_c2.jpg

Sok fogyókúrázó salátájának legizgalmasabb része a sovány csirkehhús. Nem véletlenül: ebben van a legtöbb proetin, és nyers spenótlevéllel meg répával elég nehéz lenne jól lakni... Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan is készítjük el.

A csirkehúst, pulykahúst a szakácsok általában nem becsülik sokra, mivel nincs markáns ízvilága, és meglehetősen száraz. A fogyókúrázók számára viszont az egyik legfontosabb táplálék, mivel a csirkemell gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot és zsírt is csak elenyésző mennyiségben. Az sem elhanyagolható tényező, hogy az egyéb húsokhoz képest olcsó és könnyen, gyorsan, sokféleképpen felhasználható. 

scandi10.jpg

A hús még mindig az egyik legfontosabb fehérjeforrás.

Ha a salátába szánjuk a csirkemellet, a legegyszerűbb megoldás, ha megtisztítás után vékony szeletekre vágjuk, majd a szeleteket kisebb csíkokra, és kevés olajon gyorsan kisütjük egy serpenyőben. Az így készült csirkehús azonban indokolatlanul zsíros az olajtól, amiben kisütöttük, kemény, és másnapra menthetetlenül kiszárad. Nem csak az élvezeti értéke csökken, de folyadéktartalmából is sokat veszít, pedig ez fogyókúrás ételeknél nem szerencsés. 

Mindezt megúszhatjuk azonban, ha betartjuk a diétás hússütés szabályait!

  • Dolgozzunk nagyobb húsokkal! A nagyobb húsdarabok nem száradnak ki, és időt valamint energiát spórolhatunk meg, ha több adagot egyszerre készítünk el! Ne szeleteljük fel a csirkemellet vékony szeletekre felhasználás előtt!
  • Megtisztítás után 3 órára helyezzük a húst sóoldatba! (1 l víz + 6 g só) Ez segít majd a sütés folyamán megőrizni a nedvességtartalmát!
  • Sütés előtt jól dörzsöljük be a húst kevés olivaolajjal és a kedvenc fűszereinkkel! 
  • Tegyük a húst zárható edénybe! (Ez lehet jénai, vagy kerámiadény. Ha nincs ilyenünk, alufóliával gondosan fedjük le a tepsit.)
  • Minél alacsonyabb fokozaton süssük, minél hosszabb ideig! 140 fokra állított sütőnél kb. 4 óra alatt lesz tökéletes. Ennyi idő alatt megpuhul, anélkül hogy a nedvességtartalmát elveszítené, és a fűszerek íze is alaposan átárja. Ezért is ajánlott nagyobb mennyiségben készíteni, hogy gazdaságosabb legyen a hosszú sütési idő. Sőt, közben még más egyebet is betehetünk mellé, ha befér a sütőbe! 
  • Az ekészült sülthúst szépen bedobozoljuk, hűtőbe tesszük, és napokig használhatjuk anélkül, hogy élvezhetetlenné válna! Amikor el akarjuk készíteni a salátánkat, csak fel kell darabolnunk egy adagot, és hozzáadnunk a friss zöldségeket! Így több napra előre gondoskodhatunk a diétás ebédről, amit egyszerűen magunkkal vihetünk a munkahelyre is.