Hasi zsír kisokos: így szabadulhatsz meg tőle a leghamarabb!

has_c.jpg

A hastájékon felgyűlt zsír az, amitől a fogyókúrázok többsége leginkább szabadulna. Nem véletlenül: az esztétikai okokon túl ennek a zsírrétegnek igen nagy egészségügyi kockázata is van. Hasra fogyni azonban nem egyszerű, nem elég lelkesen csinálni a felüléseket...

10 pontba szedtük, mi az, amit mindenképpen meg kell lépned, ha szabadulni szeretnél a hasi zsírtól.

 

1. Fogyassz vízben oldható rostokat!

A vízben oldható rostoknak nagyon fontos szerepük van az emésztésben. Lassítják a glükóz beépülését, csökkentik a vér koleszterinszintjét és segítségükkel megelőzhető a székrekedés is. A vízben oldható rostokat tartalmazó friss zöldségfélék fogyasztása így minden fogyókúra egyik fontos alapja. Egy tanulmány szerint azok a túlsúlyos felnőttek, akik 10 százalékkal növelték a vízben oldható rostok bevitelét, 5 éven belül a hasi zsír 3,7 százalékától megszabadultak, anélkül, hogy intenzív fogyókúrát folytattak volna.

Tipp:fogyassz minél több feketeszedret, lenmagot, kelbimbót, avokádót és hüvelyeseket!

has1.jpg

2. Kerüld a transzzsírsavakat!

Számos margarin vagy csokoládé borítású édesség (mint a vaníliás karika) tartalmaz ilyen káros anyagokat, amelyek hozzájárulnak a cukorbetegség, szívbetegség kialakulásához, és a hasi zsír lerakódásához is. Fontos, hogy a kész élelmiszerek összetevőit mindig ellenőrizzük! Egy tanulmány szerint a transzzsírsavakban gazdag étrenden tartott majmok 33 százalékkal több hasi zsírt szedtek magukra mint társaik.

3. Az étrended legyen proteinokban gazdag!

A proteinokban gazdag étrend aktiválja azt a hormont, ami teltség érzetet okoz, és így csökkenti az étvágyat. Segíti az izmok felépítését is, ami azért fontos, hogy ne izomból, hanem zsírból fogyjunk a diéta során.

Tipp: A menüben mindig szerepeljen hús, hal, tojás, bab vagy tejtermék!

has2.jpg

4. Csökkentsd a stresszt!

A magas stressz növeli a koritizol szintet, ez a hormon pedig étvágy növekedést okoz. Sokan az idegességet nassolással vezetik le, a kiút ebből a stresszmentesebb élet! Minden nap szakíts időt nyugodt, feltöltő kikapcsolódásra!

5. Kerüld a cukros ételeket!

A cukor az elhízásért felelős tényezők között az elsők között van. Nem csak a cukor (sőt, méz) bevitelét kell radikálisan csökkenteni! A legtöbb cukrot ugyanis a kész élelmiszerekkel és üdítőkkel visszük be a szervezetünkbe. Jobban járunk, ha a sütit magunk sütjük csökkentett mennyiségű cukorral vagy édesítő szerrel, a gyártók ugyanis nagyon nem sajnálják tőlünk a cukrot a kívánt édes íz elérésének érdekében. 

6. Kardióra fel!

 A kardio edzés az egyik leghatékonyabb módja a már kialakult hasi zsír elleni harcnak. A leggyorsabb eredményt úgy érhetjük el, ha az igen intenzív és kevésbé intenzív gyakorlatokat felváltva végezzük. 

has3.jpg

7. Kevesebb szénhidrát!

Leginkább a finomított szénhidrátok, úgymint fehér liszt bevitelét fontos csökkenteni. Már azzal sokat tettünk magunkért és anyagcserénk hatékonyságáért, ha a teljes értékű gabonaféléket választjuk. 

8. Válts kókusz olajra!

A kókusz olaj a legegészségesebb zsiradék, amit fogyaszthatsz. A benne található zsírok felpörgetik az anyagcserét. Egy kutatás során túlsúlyos férfiak 12 héten keresztül kókusz olajjal készült ételeket ettek, míg más étkezési és életmódbeli szokásaikon nem változtattak. Már pusztán ettől majdnem 3 cm-el csökkent a deréktérfogatuk. 

Fontos: Azonban a kókusz olaj is magas kalóriatartalmú, ezért ne extraként iktassuk be az étrendbe, hanem az egyébként is használt zsiradékokat váltsuk ki vele!

9. Szerezz be súlyzókat!

A súlyzókkal való edzés alap, ha növelni akarjuk az izomtömeget a háj rovására! A legjobb fogyókúrás módszer a súlyzók és a kardio kombinálása. 

10. Aludd ki magad!

Egy 16 éven át, 68000 nő segítségével végzett kutatás kimutatta, hogy azok, akik 5 óránál kevesebbet aludtak éjszakánként jóval több zsírt szedtek fel deréktájra, mint akik legalább 7 órát aludtak.