5 kérdés és válasz: így lehet a vízben gyorsan fogyni

uszas_c.jpg

Nem csak az edzőteremben izzadva, vagy a 35 fokban kocogva lehet kalóriát égetni. A jó hűvös medencevízben is! Bár az úszást nem a leghatékonyabb fogyást segítő sportok között tartják számon, mi megmutatjuk, miért tartozik mégis oda!

1. Ha az úszás tényleg segít lefogyni, miért látni annyi kövér embert az uszodákban?

 

Valószínűleg mindannyian tudnánk egy-két túlsúlyos embert mondani, akinek hosszú évek óta az úszás a kedvenc sportja, ám az alakján semmi változás nem ment végbe. Erre a jelenségre a válasz igen egyszerű: a túlsúlyos emberek számára legegészségesebbek a vízi sportok, mivel a vízben a plusz kilók nem terhelik az izületeiket. Súlyvesztést azonban nem feltétlenül eredményez ez a sport, akkor sem, ha tartósan végzik, csak abban az esetben, ha mellette jelentősen csökkentik a kalória bevitelt is, azaz diétáznak. Valószínűleg ezek a túlsúlyos úszók az étrendjüket nem alakították át eléggé, ezért - legfeljebb - stagnál a súlyuk.

uszas3.jpeg

 

Az úszás hatása 

2. Az úszás önmagában elég, hogy lefogyjak, vagy szükség van más, "szárazföldi" sportra is?

 

30 perc úszással - az intenzitástól függően - 90-550 kalóriát égethetünk el. Ha elég gyakran úszunk és mellette diétázunk is, ez az egyetlen sport is elegendő lehet a fogyáshoz. Azonban minél többet mozgunk, annál eredményesebbek leszünk, ezért nem árt az autóról a gyaloglásra vagy a kerékpárra váltani és más aktív szabadidős programokat is keresni, hiszen ezzel mind magunknak, az egészségünknek teszünk jót.

uszas1.jpg

1 év úszás után

3. Jól látom, hogy sok egykor rendszeresen úszó sportoló később alaposan meghízik?

 

Igen. Ez lesz a vége, ha a rendszeres sportot befejezik, ám a kalória bevitelt nem csökkentik.

4. Melyik úszásnem a leghatékonyabb?

 

Ha az elégetett kalóriák számát nézzük, akkor a pillangó úszás. 10 perc intenzív pillangóúszással 150 kalóriát is elégethetünk. Mivel legtöbben nem vagyunk profi pillangózók, nem árt, ha egy edző segítségét kérjük.

uszas4.jpg

Ha az úszás nem megy, a vízitorna is jó választás

5. Úszás után rám tör a farkas éhség. Mit csináljak?

 

Ha hatékony fogyókúrát szeretnél, meg kell találnod azokat az ételeket, amelyek alacsony kalóriatartalmúak, mégis a jóllakottság érzését adják. Az edzés utáni nassolnivalókra adunk néhány tippet ITT.