A legfurcsább fogyókúrás tippek a századfordulóról

100_c.jpg

Némelyik még ma is élénken él a köztudatban. Másoktól az égbe szalad a szemöldökünk. Ki is volt az a Nagy Húsdaráló, és mire jó, ha a padlón gurulunk reggelente? Lássuk őseink legkülönösebb diéta őrületeit!

Bizony, a kövérség már 100 évvel korábban sem fért bele a szépségideálba. Helen Follett Jameson 1899-es A női szépség c. könyvében a súlyfelesleggel küzdőket a pudinghoz hasonlította. Egy bizonyos "C Grófnő" 1901-ben megjelent Szépség kalauz - Hogyan legyünk szépek? c. művében egyenesen úgy ostorozta a túlsúlyos nőket, mint akik "állandóan büdösek, izzadnak, elvörösödnek a legkisebb mozgástól is, egyszóval nevetségesen, közönségesen, szinte állatiasan festenek." Azt, hogy valaki ebbe a kategóriába tartozik-e, a grófnő szerint úgy döntheti el avatatlan személy, hogy megvizsgálja a térdeket: szép kerekek, avagy formátlanok, puffadtak-e, vagy meztelenre vetkőzve egyenként megfeszíti az izmait, és megfigyeli, az izmok mellett vet-e ráncokat és hurkákat a feltorlódott zsír. Ha, igen, a fatális problémát a korabeli szakértők szerint az alábbiak okozhatták:

100_thewoman.jpg

Egy nagy klasszikus

Túl sok víz

Közkeletű hiedelem volt, hogy a víz hizlal. Helen Follett Jameson azt tanácsolta, kevés citrommal fogyasszuk, úgy kevésbé egészségtelen. A szakavatott grófnő is kevés vizet javasol, helyette inkább bort, főként burgundit, és kávét vagy teát, kevés alkohollal. Még a várandós asszonyokat is óvták a túlzott vízfogyasztástól, nehogy túl sok felesleges kilót szedjenek fel. Anette Kellermann ausztrál sportoló és színésznő 1918-as "Testi szépség - Hogyan őrizzük meg?" c. könyvében arra hívja fel a figyelmet, hogy fogyókúrázóknak eszükbe ne jusson evés közben inni! 

100_kellermann.jpg

Anette Kellermann.

Túl sok alvás

Gwyneth Paltrow és a 10 órás szépítő alvás többi híve nem lett volna népszerű akkoriban. Jameson  könyvében legfeljebb 7 órát engedélyez, napközben pedig minden szunyókálás szigorúan tilos! Ezt ugyanis "öngyilkosságnak" tartották a test és az elme számára is. Azaz a túl sok alvás nem csak hizlal, butít is.

100_fr.jpg

Ébresztő, nyakunkon a bikini szezon!

Kevés oxigén

Lina Cavalieri, akit a világ legszebb nőjeként tartottak számon,  1914-es Szépségtitkaim c. könyvében kifejti, milyen áldásos, ha az ember kimegy a szabadba, beszippantja az oxigéndús, friss levegőt, és az már égeti is a testében a zsírt. A kétségtelenül szépséges, olasz színésznő nem számított egyedinek ezzel az elképzeléssel. A sportot gyakran nem a fizikai aktivitás, hanem a közben belélegzett friss levegő miatt tartották egészségesnek és fogyasztó hatásúnak. Anette Kellermann is egyetért abban, hogy a mély levegővétel egy remek fogyókúrás gyakorlat, a meditációval együtt. 

100_lina.jpg

Valószínűleg tényleg a szépsége miatt rajongtak érte...

Cavalieri ezen túl beltéren végezhető gyakorlatokat is javasol, melyek közül

a legérdekesebb a földön való szimpla gurulás. Feküdj le, és gurulj. Legalább 80 fordulatot tegyél meg. Ha így kezded a reggelt, tele leszel életörömmel!

(Élmény lehetett a színésznővel élni!)

100_fletcher.jpg

A Nagy Húsdaráló

Horace Fletcher gyártulajdonos, aki idős korára valódi egészség megszállott lett, számos könyvet szentelt annak, hogyan segít az étel alapos megrágása a lefogyásban. Kétségkívül egészséges gondolat, Fletcher azonban annyira a megszállottjává lett, hogy kortársai egyszerűen "A Nagy Húsdaráló" névvel illették. Fletcher szerint a végtelenül hosszúra nyújtott rágás végső soron csökkenti az étvágyat (mert hosszabb lesz az étkezés) és könnyíti az emésztést. Közben pedig ajánlatos elgondolkodni a természet bőkezűségén, amely az ízletes falatott nyújtotta nekünk, illetve a civilizáció áldásain, amely elérhetővé tette azt. Ily módon minden egyes falatnak adjuk meg az őt megillető tiszteletet! Összességében azért nem volt köznevetség tárgya: Upton Sinclair, Mark Twain és John D. Rockefeller is a "fletcherizmus" követői voltak.

Diétás receptek után érdemes a korabeli újságokat böngészni. Találhatunk olyan ínyencségeket, mint a forró sós vízbe áztatott pirítós, vagy a gyomorproblémákra ajánlott ír moha (tejbe áztassunk tiszta mohát, majd szűrjük át, ízesítsük cukorral és vaníliával, és várjuk meg, míg kihűlve zöld, kocsonyás állagú lesz...).