Fogyasztó gabonák

gab_c.jpg

Attól, hogy fogyókúrázunk, még nem kell kiiktatnunk a gabonaféléket az étrendből, hiszen táplálkozásunknak ezek kiemelkedően fontos elemei. A sokat kárhoztatott szénhidrát nélkül a testünk működésképtelen lenne. Ám vannak olyan gabonák, amelyekből sokkal inkább fogyókúrabarát ételeket készíthetünk, mint a többiből!

A diétánkat nyilván úgy segítik elő legjobban, ha módjával fogyasztunk belőlük. 

Zabpehely

A zabpehellyel bizony mindenkinek jó megbarákoznia, mivel egyedülálló abban, hogy milyen kevés szénhidrátot, ám milyen sok fehérjét, rostot és hasznos ásványi anyagot tartalmaz. Az ízletes zabkása, amiről ITT is írtunk, például ideális fogyókúrás reggeli - csak nehogy túlcukrozzuk!

Durumbúza, kuszkusz

A durumbúza szénhidráttartalma a leglacsonyabb a gabonafélék között, fehérjetartalma magas, ám az emésztéshez szükséges rostokból egyáltalán nem tartalmaz. Leggyakrabban tészták alapanyagaként találkozunk vele, illetve apróra őrölve kuszkusz néven ismeretes, mint afrikai köret. Ha durumtésztát vagy kuszkuszt fogyasztunk, tálaljunk mellé feltétlenül friss zöldséget, salátát is, hogy így gondoskodjunk a megfelelő rost bevitelről.

Bulgur

A török eredetű tört búza úgy készül, hogy a meghántolt búzaszemeket megpárolják, kiszárítják, majd apróra törik. Ebből fakad egy igen népszerű tulajdonsága: fogyasztás előtt főzni már nem is kell, elég pár percre leforrázni. szénhidrát tartalma alacsony, ám sok rost van benne: 100 g bulgurban 18 g, ami a napi szükséglet negyedét kiteszi.

Árpagyöngy

A gabonák között a hántol tárpa tartalmazza a legtöbb hasznos nyomelemet, és szénhidráttartalma szintén viszonylag alacsony. Emellett rost is van benne bőven. Köretként és salátaként népszerű. Főzés előtt nem árt pár órára beáztatni, bár így is szüksége van vagy 40 percre, hogy puhára főjjön.

Barna rizs

A barna rizs eredményei energia-, szénhidrát- illetve rost tartalom tekintetében nem olyan jók, mint az imént felsorolt gabonaféléké, de a fehér rizshez képest még mindig fogyókúrabarátnak nevezhetjük. Arról nem is beszélve, hogy káliumot, B1-, B2-, B3- és A-vitamint, valamint fehérjét, cinket, folsavat, vasat és kalciumot is tartalmaz. A barna rizsről bővebben olvashatsz ITT

Köles

A köles sok fehérjét és B vitamint tartalmaz,és gyakorlatilag bármire használhatjuk, amire a rizst is, kásától kezdve a köreten át egészen a levesbetétig.