A normális emberek diétája ilyen egyszerű

scandi8.jpg

És hatásos. Pedig nincs kalóriaszámolás, nincsenek vércsoportok, nincsenek tiltott élelmiszerek és kemény edzések sem. De akkor mi van?

scandi5.jpg

Suzy Wengel. Népes családra főz, nem mindig volt ilyen karcsú.

Suzy Wengel hazájában, Dániában már régóta igen népszerű, de idén végre 7 másik nyelvre is lefordítják a 39 éves családanya könyvét, amelyben az általa kitalált diéta lényegét foglalja össze. Ezt a diétát szeretik a "világ legegyszerűbb diétájaként" emlegetni, annyira gyakorlatias, betartható, sőt, rugalmas. Suzy Wengel mégis 36 kg-ot fogyott a segítségével alig 10 hónap alatt, és álomsúlyát azóta is sikeresen tartja. (Korábban majdnem elérte a 100 kg-ot is.) Az ötgyermekes anya vagy 17 évig kínlódott a túlsúllyal és a jojó effektussal. Végül elkezdte magát dietetikából képezni, és addig nem nyugodott, míg egy teljesen betartható, ám mégis egészséges és hatásos diétát nem alkotott.

scandi9.jpg

Skandináv intuitív diéta

A lényeg az volt, hogy a diéta elég egyszerű legyen ahhoz, hogy bárki beépíthesse a mindennapi életébe. Suzy szerint ugyanis hamar átlépünk afölött, ami túl bonyolult nekünk. Ugyanez a helyzet a túlságosan szigorú szabályokkal is. csak ideig-óráig tudjuk megtartani őket. A "scandi sense diet" néven elhíresült diéta a "normális" emberek diétája, akik nem akarják, hogy a diétájuk rátelepüljön az életükre, mégis szeretnének megszabadulni a túlsúlyuktól.

scandi2.jpg

Lényeg az egyensúly

Suzy diétaterve 3 főétkezéssel számol, és minden étkezést 4 egységre bont. Ezeket az egységeket nem grammban, nem is kalóriák alapján méri: egyszerűen marékkal. A 4 maréknyi élelmiszerből 2 marék zöldség, 1 marék protein, 1 pedig szénhidrát. A fogás elkészítéséhez 1-3 kanálnyi zsiradékot lehet felhasználni, de ha erre nincs szükség, a zsír akár más formában is fogyasztható. (Suzy például a zsírokhoz sorolja a fekete csokit is.)

scandi1.jpg

4 marék minden étkezésre

A marékkal mérés több okból is okos megoldás: bár sokakat zavarhat, hogy nem túl egzakt, mégis viszonylag könnyű felmérni, mennyi fér a markunkba. Másrészt így a diéta a diétázó testfelépítéséhez is igazodik, hiszen a férfitenyér mérete különbözik a nőiétől, ahogy nyilván egy nagyobb termetű ember tenyere is nagyobb. 

scandi6.jpg

Egy recept Suzy könyvéből

A "scandi sense diet"  nagyon rugalmas, nem tilt semmit. Napi 1-1,5 liter vizet javasol inni, de akik kávéznak, vagy teáznak, nyugodtan megtarthatják ezt a szokásukat is. Napi 3 dl tej (vagy más tejtermék) is belefér a diétába, ha valaki igényli. 

scandi7.jpg

Sült édesburgonya csicseriborsóval

Ha megennénk egy szelet tortát, vagy más diétás "bűnt" követnénk el, egyszerűen csoportosítsuk át a szénhidrát és zsíradagunkat a főétkezések egyikéből. (Ugyanez a helyzet például a sörrel vagy más alkoholos italokkal is.) A 3x4 marék szabadon variálható. Sőt: a 2 marék zöldséget  sem kötelező megenni egy étkezéshez, ha valaki kevesebbel is jól lakik, és nem szereti kimondottan, elég, ha 1 marékkal gyűr le.

scandi10.jpg

Protein: hús (a feldolgozott húsokat viszont lehetőleg kerüljük - úgymint szalámi, sonkafélék), hal, tojás, zsírszegény sajt, hüvelyesek.

scandi4.jpg

Szénhidrát: kenyér, gabonafélék, gabonapelyhek, tészta, rizs, krumpli, gyümölcsök.

scandi3.jpg

Zsír: olajok, vaj, margarin, olajos magvak, avokádó, tejszín, zsíros sajtok, fekete csoki.

Suzy Wengel módszere és könyve Dániában - ahol az egyszerű, egészséges, ésszerű táplálkozásnak egyébként is hagyománya van - elsöprő népszerűségnek örvend. Most már angolul is elérhető, meglátjuk, mit kezdenek vele a britek, akiknek kicsit több gondjuk van a túlsúllyal. Wengel azt javasolja, hogy akik kevésbé bíznak magukban, igen nagy a túlsúlyuk, több gondjuk van az önkontrollal és a porciózással, azok 2 hétig szigorúan kövessék a diéta tervét, míg rá nem hangolódnak belül is a "skandináv" étkezési stílusra. Egyébként az a jó, és az a cél, ha már intuitív módon megy a dolog. Vagyis nem történt más, mint hogy kis segítséggel megtanultunk egészségesen és okosan dönteni arról, mit és mennyit együnk.