7 zöldség, amit már a hétvégén elvethetsz az erkélyen magadnak

bg.jpg

Sokaknak elege van az ismeretlen eredetű, messziről érkezett zöldségekből. A legújabb egészségtrendeknek megfelelően minél közelebbről szerezzük be a zöldséget! Ez a legegyszerűbb, ha a termelők mi magunk vagyunk. Akár egy néhány négyzetméteres erkélyen. A házi zöldségtermesztés könnyebb, mint gondolnád, érdemes belevágni! Pár hét múlva már készülhet is az első saláta!

A következő zöldségekben az a nagyszerű, hogy nem igényelnek nagy helyet, ezért egy kis erkélyen is elférnek, nem kell drága palántát vásárolnod, mert vetőmagról nevelhetőek (kivéve a fokhagyma, mert az még egyszerűbben és olcsóbban megoldható) és hosszú ideig gondoskodnak a vacsora vagy reggeli mellé való friss vitaminforrásról.

Bébicékla

A cékla kedvező hatásait már nem győztük hangsúlyozni, például ITT. A sima céklát is nyugodtan nevelhetjük erkélyen, konténerben, de talán még praktikusabb a bébicékla vetőmag, ami dísznövénynek is mutatós bokrokat hoz. 2-3 cm mélyre kell vetni, és szereti, ha mindig nedves a földje. Az elvetéstől számított 5. héten már szüretelhetünk is céklát, ha ügyesek voltunk!

bg_cekla.jpeg

Tépősaláta

A tépősalátát szinte direkt a balkonkertészeknek találták ki. A magokat a föld felszínére kell szórni, és kicsit belenyomkodni, majd megöntözni. Nagyon hálás és igénytelen növényke, ami kiválóan feldobja a szendvicsünket!

bg_teposalata.jpg

Spenót

A spenótot már márciusban el lehet vetni, és 6 hét múlva már tépkedhetjük is a friss leveleit. 

bg_spinach.JPG

Rukkola

A karakteres ízű rukkolával különleges salátákat készíthetünk. A nyári kánikuláig szüretelhetjük és ehetjük, utána pedig begyűjthetjük a magokat, amiket majd jövő tavasszal elvetünk.

bg_rukkola.jpg

Fokhagyma

5-6 cm mélyen dugjuk a fokhagymát a földbe. Akár a szárát is használhatjuk ízesítésre, de ha van türelmünk kivárni, új gerezdek is meg fognak jelenni a földben.

bg_fokhagyma.jpg

Borsó

Csak el kell vetnünk pár borsószemet a földbe, és rövidesen növekedésnek indul a magasba kúszó növényünk. A finom cukorborsót legjobb, ha meg sem főzzük, frissen a legfinomabb! Szintén gyorsan nő és magasra fut a bab, aminek áldásos hatásairól ITT írtunk korábban.

bg_peas.jpeg

Retek

A márciusban elültetett retek már májusban szüretelhető. Salátákba, szendvicsekbe mindig kéznél lesz a friss zöldség!

bg_raddish.jpg