Diabétesz a láthatáron? Ideje áttérni erre a kenyérre!

rozs2.jpg

A nassolás, egészségtelen étkezés és mozgásszegény életmód miatt rengeteg ember szenved prediabéteszben, ami gyakorlatilag a cukorbetegség előszobája. Dietetikusok világszerte nem győzik ajánlani nekik ezt a kenyeret.
Bármennyire divatos is a kenyérmentesség, az emberek nagy részénél még mindig a kenyérfélék adják a mindennapi étkezések egyik alapját. Ha hozzászoktunk, nem tudjuk egyik napról a másikra elhagyni, mert az számtalan problémával járhat, úgymint állandó éhségérzet, fáradtság, levertség, emésztési gondok. Arról nem is beszélve, hogy a hivatalos ajánlások szerint a gabonaféléknek a napi energiabevitel 30 százalékát kellene kitenniük. Ha ezt mind különböző magvakkal próbáljuk megoldani, azt bizony nem lesz könnyű megemészteni.

Dietetikusok világszerte a rozslisztből, különösen a teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyereket javasolják a 2-es típusú diabéteszben vagy prediabéteszben szenvedőnek. Ennek a kenyérnek a többihez képest igen alacsony a glikémiás indexe, azaz lassan emészti meg a szervezet, és nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet. További előnyei, hogy rostokban és B vitaminban gazdag, jótékonyan hat a koleszterinszintre és csökkenti a vastagbéldaganat kialakulásának kockázatát is. 

Mire ügyeljünk rozskenyér választásánál?

 

  • Az előbb leírtak csak akkor igazak, ha a rozskenyerünk valóban rozsból készült! A ROZSkenyér és a ROZSOSkenyér nem ugyanaz. A valódi rozskenyér legalább 40 százalék rozslisztből készült, míg a rozsos változat van, hogy csak 15 százalékban tartalmaz rozslisztet. A barna szín sem mérvadó, mert lehet, hogy a kenyér valójában valami színezőanyagtól, malátától vagy kávétól kapta. 
  • Legegészségesebb, ha a kenyerünk legnagyobb részben (vagy akár 100 százalékosan) TELJES KiŐRLÉSŰ ROZSLISZTBŐL készült.
  • A különböző hozzáadott magvak tovább növelhetik a rozskenyér jótékony hatását. A LENMAG például kiváló omega-3 zsírsavforrás.
  • Ha a legjobbat akarjuk magunknak, keressük a VALÓDI KOVÁSSZAL készült kenyereket. Ezek a kenyerek sokkal jobban emészthetőek, mint az élesztővel gyorsan kelesztett társaik. Számos betegnek eltűntek már csupán attól a cöliákiás tünetei, hogy áttért a valódi kovászos kenyér fogyasztására. Arról nem is beszélve, hogy a kovásszal készült kenyerek ízletesebbek, szellősebbek, puhábbak - ami egy alapjában véve nehéz és tömör állagú rozskenyérnél nem utolsó szempont.

rozs4.jpeg

Bizony, az összetevőket el kell olvasni!

 

Hogyan készítsük el otthon?

 

A rozsliszt kovász

rozs3.jpeg

 

A kovász készítése nem ördöngősség, csupán egy kis idő és tervezés kell hozzá. Lássuk csak!

1. nap: Mossunk ki forró vízzel egy műanyag edényt! Keverjünk össze benne 50 g teljes kiőrlésű rozslisztet, 50 g szobahőmérsékletű vizet és fél teáskanál mézet! Használjuk a keveréshez az ujjainkat. Akkor jó, ha egy sűrű zabkásához hasonlít a massza. Fedjük le, de ne teljesen! A cél az, hogy tudjon levegőzni, de rovarok, vagy szemét ne hulljon bele. Erre a legjobb megoldás, ha egy darab tüllt rögzítünk gumival a tetejére. 24 órát hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten.

2. nap: Adjunk hozzá ismét 50 g rozslisztet, 50 g vizet és fél teáskanál mézet, keverjük el. Ismét hagyjuk pihenni 24 órát.

3. nap: Adjunk hozzá 50 g rozslisztet, 50 g vizet, de méz már nem kell. Keverjük, pihentetjük 24 órát.

4. nap: Vegyünk elő egy tiszta műanyagedényt, és tegyünk át bele 50 g-ot a kovászunkból! A maradékot öntsük ki. Az 50 g kovászhoz adjunk újra 50 g lisztet és 50 g vizet, keverjük el, majd lefedve pihentessük 24 órát, ahogy eddig is.

5. nap: Öntsünk ki a kovászunkból 100 g-ot, hogy körülbelül 50 g maradjon. Tegyünk bele 50 g lisztet, 50 g vizet, keverjük el, és ezúttal csak 12 órát pihentessük.

6. nap: Adjunk a kovászhoz 50 g lisztet és 50 g vizet, keverjük el majd lefedve pihentessük 12 órát. Ezzel elkészült, csekély 6 nap után már fel is használhatjuk...!

 Nyilván nem sokan vesződnének ezzel a 6 napos munkával, ha a kész kovász maradékát nem lehetne eltenni. De szerencsére lehet: ez a rozskovász gond nélkül elél 2 hétig is a hűtőben. Ennyi idő után célszerű felfrissíteni, akkor is, ha nem akarunk sütni, különben "elfárad".

A rozskovász felfrisstése

1. nap: Vegyük ki a hűtőből, és hagyjuk 1 órát szobahőmérsékleten. Ezután vegyünk ki belőle 2 evőkanállal, ezt tegyük tiszta, zárható műanyagedénybe, majd etessük meg 50 liszttel, 50 g vízzel és fél teáskanál mézzel ahogy a folyamat legelején. keverjük el, és (tüllel) lefedve hagyjuk 24 órát pihenni szobahőmérsékleten. A régi kovász maradékát öntsük ki! 

2. nap: Mossunk ki egy műanyag tárolót forró vízzel, majd öntsük bele a kovászt! Etessük meg újra úgy, mint az előző nap! Lefedve pihentessük 24 órát!

3. nap: Etessük meg 50 g liszttel és vízzel a kovászt. Méz nem kell. Lefedve pihentessük 24 órát!

4. nap: Ha a kovász jó buborékos, készen áll! Ha nem, még egyszer ismételjük meg az előző lépést!

Mielőtt a kovászt a hűtőbe tennénk "aludni", etessük meg 50 g liszttel és vízzel, és hagyjuk 1 órát szobahőmérsékleten!

 

Kovászos rozskenyér

rozs.jpg

1. nap:

75 g rozskovász

140 g szobahőmérsékletű víz

100 g rozsliszt

Keverjük össze egy nagy műanyagtálban a hozzávalókat, majd konyharuhával letakarva hagyjuk 12-24 órát kelni! (Minél kevesebb ideig, annál melegebb helyre tegyük!)

2. nap:

175 g rozsliszt

7 g só

125 g szobahőmérsékletű víz

10 g lenmag

kevés olivaolaj

Az olaj kivételével adjuk hozzá a tésztához a többi hozzávalót! Dolgozzunk rajta 5 percig: egyik kézzel fogjuk a tálat, a másikkal püföljük a tésztát. (A rozskenyér tésztája nagyon ragacsos, nem nagyon lehet a hagyományos értelemben dagasztani.) Olajozzuk ki a lábost, tepsit, vagy bármilyen sütőformát, amiben a kenyerünket sütni akarjuk! Jól lisztezzük meg a gyúródeszkánkat, és gyúrjuk meg a tésztát! Ezután helyezzük bele a sütőformába, szórjuk meg liszttel a tetejét, és hagyjuk újra 5 órát kelni! Ne takarjuk le. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Süssük 40 percig a kenyerünket, 25 perc után engedjük ki a gőzt. 

Bár a kovászos rozskenyér lassan készül, a tényleges munka igen kevés vele. A kész kenyér egy részét le is fagyaszthatjuk, felengedve olyan lesz, mint frissen!