Hihetetlen, de egészséges fánkreceptek léteznek!
Miután ma egy anyuka a buszon elmesélte, hogy a gyerekei végighányták az éjszakát a farsangi buli fánkjai miatt, tényleg nem volt többé már kérdés, hogy meg kell találni az egészséges fánk receptjét. De kérdés, hogy lehet-e egyáltalán egészséges olyasmi, aminek a fő összetevői a cukor, a liszt, némi térfogatnövelő és sok-sok zsiradék?
Kezdetben volt, a fánk: pufi, édes, igény szerint lekvárral töltött, és olajtól tocsogó. Aztán jött az amerikai gasztrokultúra, és megtanított minket arra, hogy mindezt nem elég porcukorba hempergetni, be kell vonni színes cukor- és/vagy csokimázzal és megszórni csillogó ezzel-azzal, hog tényleg ínycsiklandozó legyen. Jelenleg ott tartunk, hogy az interneten "egészséges"-ként hirdetett fánkok nagy része is pontosan így fest.
Nekiláttunk a lehetetlen küldetésnek, hogy felkutassuk azokat a ritka recepteket, amik tényleg megfelelnek az "egészséges" kritériumainak, vagy legalábbis nem esnek annyira távol tőle, mint egy hagyományos farsangi fánk.
A tipikus amerikai lyukas fánkokhoz szükség lesz egy fánksütő tepsire, ami ma már könnyen beszerezhető szinte bármelyik nagyobb áruházban. Van, aki muffinsütőbe formál kis karikákat, de ha a tészta túl folyós, akkor ez a módszer nem működik. (Bár ha összefolyik, akkor sincs komolyabb baj, csupán nem lesz lyuk a fánk közepén.)
Egészséges fahéjas fánk
2 bögre liszt (A 2 bögréből az egyik mindenképpen hagományos finomliszt, vagy az ahhoz legközelebb eső gluténmentes változat legyen. A másik bögre lehet zabliszt vagy hajdinaliszt is.)
2 ek őrölt szezámmag
2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
1/4 tk szerecsendió
1/2 tk fahéj
1/4 bögre cukor vagy édesítő
1/2 bögre almaszósz
1 bögre tej (vagy mandulatej)
1 tk vanília kivonat
Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat a cukor kivételével, egy kisebb tálban pedig a folyékonyakat a cukorral. Végül lassan, kevergetve öntsük bele a folyékony keveréket a lisztes keverékbe, és kézzel vagy robotgéppel keverjük egyneműre. Töltsük bele a tésztát a fánksütő vajjal kikent lyukaiba, minden lyukba 3/4-ig, mert sülés közben növekedni fog. Ha szeretnénk díszíteni, szórjuk meg a tetejét fahéjas cukorral vagy mundulaforgáccsal. Előmelegített sütőben 15-20 percig süssük a fánkokat.
Csokis kókuszliszt fánk
3/4 bögre kókuszliszt
3/4 tk szódabikarbóna
1 tk só
1/2 bögre kókuszolaj
1/2 csésze méz
6 tojás
1 tk vaníliakivonat
Máz:
1/2 bögre fekete csokoládé
1 ek kókuszolaj
Keverjük össze a kókuszolajat, a mézet és a tojásokat. Tegyük bele a vaníliakivonatot, Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd kevergetve szórjuk bele a tojásos masszába. Öntsük a tésztát a fánksütő lyukaiba 3/4-ig, majd előmelegített sütőben süssük 15 percig. Olvasszuk meg a csokit, keverjük el a kókuszolajjal, majd a kész, kihült fánkokat mártsuk bele, és hagyjuk megszáradni.
Tökös-juharszirupos fánk
3/4 bögre teljes kiőrlésű liszt
1/2 bögre finomliszt
1/2 tk sütőpor
1/4 tk só
1/8 tk szódabikarbóna
2 1/2 ek cukor vagy édesítő
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 tk fahéj
1/2 bögre tej
1/2 bögre tökpüré
2 tojás fehérje
1/4 bögre görög joghurt
2 tk vaníliakivonat
Máz:
1 ek sovány krémsajt
2 ek porcukor
1 tk tej (vagy mandulatej)
1 ek juharszirop
csipet só
csipet mézeskalács fűszerkeverék
Keverjük össze két külön tálban a fánk száraz és folyékony hozzávalóit, majd óvatosan öntsük össze a két keveréket és keverjük össze. Töltsük be a fánksütő kivajazott (olajsprét is használhatunk, a lényeg, hogy vékonyan zsiradék borítsa) lyukaiba a tésztát, 3/4-ig, majd előmelegített sütőben süssük 10-15 percig. A máz folyékony hozzávaóit kicsit melegítsük fel, keverjük össze a fűszerekkel, majd ha a fánkok kihűltek, vonjuk be vele őket. 10 perc alatt megszárad.