Te is azt hiszed, hogy puffadsz a zöldségtől?

puf6.jpg Bab, borsó, zöldbab, káposzta? Köszi nem! Szó se lehet róla, borzasztóan puffadok tőle. Sokan ezzel a jelszóval utasítjuk ki az étrendünkből a nagyon is egészséges, nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmazó élelmiszereket. Pedig nem kellene. Most meg is mutatjuk a valódi megoldást!

Dietetikai ajánlások szerint napi táplálékunk felét zöldségnek és gyümölcsnek kellene kitennie. Sokan úgy gondolják, ha ezt teljesítenék, néhány napon belül felfordulnának a hatalmas puffadástól. Pedig a zöldség, gyümölcs általánosságban nem "puffaszt", bizonyos terményekben levő bizonyos anyagoknak van ilyen hatásuk. De néhány ügyes trükkel ezeket is ki lehet cselezni.

puf2.jpg

Brokkoli. Az egyik vétkes.

A puffasztó érzés fő oka, hogy egyes zöldségek melléktermékként gázt képeznek a vastagbélben, miközben a bélbaktériumok lebontják őket. Ez igaz a babra, a lencsére, a szójára, a brokkolira, a karfiolra és a káposztára. Egyszerű megoldásnak tűnik kerülni őket, csakhogy ezzel két probléma is van: az egyik, hogy a kiegyensúlyozott étrendben nagyon is fontos helyük van. Vegyük például a babot: jóval több antioxidánst tartalmaz, mint a gránátalma, akadályozza a DNS károsodást, így késlelteti az öregedést, de ha ez nem volna elég, csökkenti a magas vérnyomást, normalizálja a koleszterinszintet és magas a vas-, folsav- és fehérjetartalma is. Egyszerűen kár volna kihagyni. A másik gond, hogy aki csak igen ritkán fogyasztja a puffasztó zöldségeket, az fog tőlük a leginkább felpuffadni. Az emésztőrendszert ugyanis fokozatosan hozzájuk lehet szoktatni!

puf3.jpg

Kelbimbó. Nagyon finom, de problémákat okozhat...

És most jön a lényeg: hogyan is szoktassuk hozzá a szervezetet a nehezebben emészthető zöldségekhez?

  • Először is: fokozatosan. Először csak keveset készítsünk belőlük. Szórjunk a zöldséglevesünkbe egy-két marék babot, amit előző éjjel beáztattunk! Tegyünk a raguba egy kis lencsét (szintén áztatás után) vagy brokkolit! A puffasztó zöldségek legjobb körete a rizs, a krumplit inkább kerüljük, mert magas keményítőtartalma még tovább fokozhatja a puffadást. Ugyanezért kenyérfélét se fogyasszunk melléjük, lehetőleg teljes kiőrlésűt sem. 

puf5.jpg

A zöldségleves kiválóan megfelel arra, hogy kis mennyiségben bevezessük a zavart okozó zöldségeket.

  • Az étkezés után igyunk meg egy csésze édeskömény, kamilla vagy borsmenta teát! Ezek jótékonyan ellazítják a bélrendszer izmait. Ne feledkezzünk meg a nap folyamán a megfelelő folyadékbevitelről sem, amire szükségünk van a jó emésztéshez. Igyunk meg legalább 8 pohár vizet.

puf4.jpg

Borsmenta tea. Érdemes kipróbálni!

  • Iktassuk be az étrendbe a következő "csodaszereket": spárga, nyers fokhagyma, uborka, papaja, banán, avokádó. A fűszerek közül a fahéj és a gyömbér a legjobbak. Ezek gyakorlatilag ellenkező hatásúak, mint a puffasztó zöldségek. Segítenek eltávolítani a szervezetünkből a felgyülemlett felesleges folyadékot, és jótékony anyagaik a bélbaktériumok helyes működését is elősegítik. Pár szelet uborka bármilyen fogás kísérője lehet, banánból, avokádóból és élőflórás joghurtból pedig finom desszertet vagy uzsonnát készíthetünk.

puf1.png

Az almaecet, a kókuszvíz és az erőleves is bevett ellenszer.

  • Hiába próbáljuk megelőzni a puffadást, ha nem mozgunk! Ebéd után egy kis séta a minimum!