Úgy erősítsd az immunrendszert, ahogy az oviban tanultad!

imm4_1.jpg

Három egyszerű pont. Igazából ennyi kell a normális élethez is. 

Itt az október, az utóbbi években sokak számára az immunrendszer "megerősítésének" vagy "felpörgetésének", esetleg "felturbózásának" ideje. Jönnek az immunrendszer erősítő kúrák, diéták, étrendek. Abba ritkán gondolunk bele, hogy igazából miről is beszélünk?

imm3.jpg

A legtöbb fontos dolgot már az oviban megtanultuk.

Az immunrendszer a szervezetet különböző fertőzésektől megvédő sejtek, szövetek és szervek bonyolult együttműködésén alapul. Fontos alkotóelemei például a falósejtek, vagyis fagociták, a szervezet nyálkahártyái és az azokat védő fehérjekomplex, a gyomornedv, ami savtartalmával megüli a baktériumokat és a szervezetben több helyen termelődő számos baktericid kémiai anyag. Az immunrendszert alkotó elemek feladata, hogy kiszűrjék a szervezetben az idegen anyagokat (mint például vírusok) és eltávolítsák azokat.

imm1.jpg

Az "immunerősítőként" számon tartott ételek listája évről évre növekszik. Arról azonban ritkán lát napvilágot információ, hogy ezek pontosan hogyan is fejtik ki az említett hatást?

A szervezet immunitása, védekező képessége részben velünk született, részben pedig szerzett (azaz akkor alakul ki, amikor a szervezet legyőz egy vírust vagy amikor védőoltást kapunk). Az immunrendszer normális esetben megfelelően működik, betegségek, immunhiányos állapotok miatt azonban legyengülhet. Ilyenkor valóban szükség van a helyreállítására. Egyébként azonban az immunrendszer nem olyan, mint például az izomzat, hogy különböző praktikákkal, életmód segítségével egyre jobban erősíthető és fejleszthető volna. Ha megfelelően működik, az éppen elég.

imm2.jpg

Vajon goji bogyó nélkül is megúszhatjuk az influenza szezont...?

Amikor már jól benne járunk az őszben, természetesen mindenki szeretné elkerülni az ilyenkor szokásos betegségeket. Bárcsak idén ne kellene hónapokig fújnunk az orrunkat, bárcsak ne kínozna elhúzódó köhögés, torokfájás! Ez a vágy természetes. Ezért fogunk különböző "immunerősítő kúrákba" is. Azonban ismét arra a következtetésre kell jutnunk, hogy a legtöbb dolgot, amire szükségünk van az életben - szerencsés esetben - már az óvodában elsajátítottuk. Ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön, a következő három pontot kell betartanunk.

imm5.jpg

Jaj, de jó volna tüsszögés nélkül!

1. Egészséges, változatos, vitamindús táplálkozás, naponta friss gyümölccsel, zöldséggel. Nyugodtan szedhetünk mellé C vitamint, a vízben oldódó vitaminokkal ugyanis igen nehezen tudnánk túladagolni magunkat, ezeket a szervezet kevés ideig tárolja. És ne feledkezzünk meg a D vitaminról sem, amit az utóbbi években már a felnőtteknek is ajánlanak az őszi-téli időszakban, a különböző csontproblémák megelőzésére!

2. Napi szinten testmozgás, mindenkinek egészségi, eddzettségi állapotához igazítva. Már csak azért is jól fog esni, mert fokozza a vérkeringést, javítja az anyagcserét!

3. A bónusz: megfelelő mennyiségű alvás! Nem csak a közérzetünk, az egészségünk is meg fogja hálálni, ha nem zsákmányoljuk ki magunkat!