Függeszd fel a diétát, és ez történik!

stop.jpg

A legújabb kutatások szerint a kalóriacsökkentésen alapuló diéta felfüggesztése egy időre nem rontja, hanem javítja a hosszú távon elért eredményeket. Íme, így érdemes csinálni!

stop4.jpg

Itt születtek az izgalmas eredmények

Tasmán kutatók forradalmi eredményre jutottak: miután 4 hónapig vizsgálták 2 csoport diétájának hatékonyságát, kiderült, hogy azok fogytak jobban, akik szabályos időközönként szünetet tartottak a diétában. A különbség nem elhanyagolható: az utóbbi csoport tagjai 50%-kal több súlyt vesztettek az előbbinél.

stop3.jpg

Két hét szieszta a régi kedvencek társaságában?!

A 4 hónapig tartó időszak során az első csoport szigorúan tartotta magát a kalóriaszámlálós diétához, ami a kalóriabevitelt a harmadával csökkentette. A második csoport tagjai ugyanilyen diétát tartottak, de 2 hét diéta után 2 hét szünet következett, és saját belátásuk szerint alakították az étrendjüket, Ezután újra visszatértek 2 hétre a csökkentett kalóriabevitelre, és ezt a 4 hónap alatt összesen nyolcszor ismételték meg.

stop2.jpg

Ugyanakkor itt a jojó effektus is, amiről szintén nem érdemes megfeledkezni. Igyekezzünk a szünet alatt nem visszahízni, amit leadtunk!

A lényeg az, hogy a diétában szünetet tartók gyakorlatilag egy apró trükkel becsapják a testüket: mielőtt az energiafelhasználásuk és az anyagcseréjük teljesen idomulna az új rendszerhez, egy kis időre visszaugranak a régire. Így el lehet kerülni a következetes, szigorú diéta olyan csapdáit, mint a lassuló anyagcsere, vagy egyre nehezebb súlyvesztés. A szervezet túlélőmechanizmusai ugyanis arra rendezkednek be, hogy a kevesebb táplálékot sokkal hatékonyabban hasznosítsák, ez azonban oda vezet, hogy egy hosszú és szigorú fogyókúra végére gyakorlatilag már csak véres verítékkel fokozható a súyvesztés. Ezt hekkelték meg a tasmán kutatók.