Ne sportoljak, mert kövér vagyok?

kov3.jpg

Ha valaki túlsúlyos, főként ha kórosan az, első gondolatunk, hogy sportolnia kéne. Abba azonban ritkán gondolunk bele, hogy egy bizonyos túlsúly felett a sport már nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is.

A túlsúlyosság mértékét a testtömegindex alapján határozzuk meg: a kilogrammban mért súlyt elosztjuk az egyén méterben megadott testmagasságának négyzetével. A szakirodalom az elhízásnak 3 extrém formáját ismeri: a súlyos (TTI ≥ 35 vagy 40), a morbid (TTI ≥ 35 vagy 40–44,9 vagy 49,9) és a szuper elhízottság (TTI ≥ 45 vagy 50) állapotát.  

Könnyen csóváljuk a fejünket, ha extrém kövér embereket látunk a gyorsétteremben hamburgert, sültkrumplit és csokiöntetes fagyit enni, majd autóba szállni és elhajtani, és gyakran ki is mondjuk, hogy ennek a „dagadéknak” egészségesebben kellene étkeznie, és éjjel-nappal kocognia kellene, hogy leadjon legalább pár kilót. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű:

a morbid, vagy szuper elhízottság állapotában levő betegek gyakorlatilag csapdahelyzetben vannak, amiből nem tudnak kikerülni,

legfeljebb lassú, állhatatos munkával csökkenthetik az elhízás mértékét, ha szerencséjük van.

kov4.jpg

Kocogás? Rossz válasz!

Először is: kocogásról szó se lehet, ha nem akarjuk, hogy a beteg egyébként is túlterhelt izületei és csontjai teljesen tönkremenjenek. Sőt: mielőtt bármilyen sportba belefogna, az orvosával kell konzultálnia, hiszen az elhízottság számos más problémával együtt járhat, amelyek szintén kockázatossá teszik a sportot, úgymint magas vérnyomás, diabétesz, hátfájás, stb.

kov1.gif

Az elhízottság számtalan egészségügyi problémát okoz.

 

Edzésterv 40-es testtömegindex felett:

 

Gyaloglás, séta

Kezdjünk fokozatosan áttérni a gyalogló életmódra. Ha nagyon súlyos a helyzet, néhány perces sétával kezdjük, amit pár naponta 2 perccel toldjunk meg. Kerüljük a liftet, parkoljuk az autót kicsit messzebb a célunktól! Különösen ebéd után szakítsunk egy kis időt a sétára!

Kíméletes kardio

5 perc bemelegítés, 5 perc levezetés. A kettő közötti edzés időtartamát fokozatosan kell növelni: a végső cél összesen 30-60 perc. Jó segítség lehet egy kényelmes háttámlájú szobabicikli, amin tekerve olvasni, tévézni, internetezni is lehet. Heti 4-5 alkalommal csináljuk!

Erősítés

Az erősítésekkel az izmokat építjük, amelyek támogatására csontjainknak és izületeinknek nagy szüksége van. Emellett az anyagcserét is hatékonyabbá teszi. A túlsúlyosak jó barátai az edzőgépek, amelyek abban segítenek, hogy ne terheljük feleslegesen az egész testet, az egyes részekre koncentrálhassunk.

Úszás, vízitorna

A víz csodálatos közeg, mivel szinte teljesen megszabadít testtömegünk cipelésének terheitől. Tartózkodjunk annyit a vízben, amennyit csak tudunk!

Lehet, hogy furcsán hangzik, de a szakértők nem tanácsolják a túl intenzív sportot elhízott embereknek. (Már csekély túlsúlynál sem!) A fokozott erőkifejtés ugyanis tovább növeli a szervezetük egyébként is nagy energiabevitel igényét. És így

minden egyes kiadós edzés választás elé állítja a fogyni vágyókat: vagy kellőképp csillapítja a feltörő farkaséhséget, és hiába volt az egész, vagy éhezik, és az ennek következtében fellépő depressziónak teszi ki magát.

(És depressziósan kinek van kedve sportolni?)  Nem csoda, hogy népszerűek az étvágycsökkentő, fogyást segítő étrendkiegészítők, hiszen sokan ezekkel akarják áthidalni ezt a problémát.

kov2.jpg

A világ jól élő fele egyre csak hízik.

Itt azonban valóságos útvesztőben találjuk magunkat: a kuruzslók hatástalan termékei akár veszélyesek is lehetnek, az orvos által felírt étvágycsökkentők azonban úgyszintén, mivel többnyire a központi idegrendszerre hatnak, és nincsen köztük olyan, aminek ne lennének nem kívánt mellékhatásai.

 

Utolsó lehetőségként a gyomor- illetve bélműtétek jöhetnek szóba, amelyek valóban radikálisan csökkentik az étvágyat, ám szintén nem veszélytelenek.