A candidától az életveszélyig

hen1.jpg

Bár a megfelelő étrend nagyon fontos az egészség szempontjából, a mindenből gyógyulást ígérő csodadiéták könnyen kapudrogként vezethetnek az orthorexiáig. Így történt ezzel a lánnyal is.

 A candidát a legtöbb nőnek nem kell bemutatni. A bélben természetesen is jelen levő gombák az egyensúly felborulásától túlszaporodva más türeleteken is megjelennek, ahol kellemetlen tüneteket okoznak: leggyakrabban a (női) nemi szervek környékén, esetleg a szájban vagy a körömágyban.

A nők többsége járt már a nőgyógyásznál fehéres folyás, fájdalmas vizelés és viszketés problémájával, amire valószínűleg kúpot és kenőcsöt kapott, ami hamar megoldja a problémát.

hen5.jpg

Néhány esetben azonban a candida szinte kiirthatatlannak bizonyul, és néhány havonta vissza-visszatér, megkeserítve a nők életét. A hivatalos orvosi álláspont szerint ez olyan probléma, ami valami más, súlyosabb dologra utal: cukorbetegségre, vashiányos vérszegénységre, hormonrendszeri eltérésre vagy a méhnyak gyulladására, így magában nem is orvosolható igazán, a mögötte rejlő okot kellene megszüntetni. Ezen a ponton sokan elvesztik a fonalat és alternatív gyógymódokhoz fordulnak. A természetgyógyászoktól merőben más diagnózist kapnak: szerintük maga a candidiázis a fő probléma, ami számtalan más betegségért és tünetért is felelős. Ez alatt azt értik, hogy a candida a teljes szervezetben túl van szaporodva – az orvostudomány azonban a mai napig sem talált tudományos bizonyítékot ilyen betegség létezésére.

(Hiába szerepel a Wikipédián is...)

A gombadoktorok gyógymódjának többnyire ugyanaz az alapja: drákói szigorral megalkotott, teljes cukormegvonással járó diéta ami úgymond „kiéhezteti” a gombát, megvonva tőle fő táplálékát. A „candida diétának” rengeteg változata van, van olyan, ami a gyümölcsök fogyasztását is tiltja, mivel fruktózt tartalmaznak, van, ami a raw (nyersevő) életmódtól várja a csodát.

hen4.png

A raw táplálkozási piramis

hen6.jpg

A rendes táplálkozási piramis

Utóbbi hálójába került Henya Perez izraeli modell, vegán blogger. Vegánként már eddig is kiemelt figyelmet fordított az étkezésre és az egészséges (vagy annak vélt) életmódra, de egy nap azt olvasta, hogy

megszabadulhatna újra és újra kiújuló candida problémájától, ha áttérne a Raw till 4 nevű diétára.

A Raw till 4 lényege, hogy délután 4-ig csak nyers gyümölcsöt és zöldséget lehet fogasztani, majd utána egy némi szénhidrátból és sült/főtt zöldségből, esetleg gombából álló vacsorát. Különlegessége, hogy

a nyersevők elképesztő mennyiségeket fogyasztanak el gyümölcsből és zöldségből, hogy valahogy formában tartsák magukat: ne induljanak rohamos fogyásnak és ne csökkenjen drasztikusan a teljesítőképességük.

hen2.jpg

Henya Perez egészségesen és a kórházban

Reggelire alapból 7 vagy 10 banánt javasolnak – aminek már a beszerzése és a tárolása sem kis feladat. (Befér egyáltalán a turmixgépbe?) Emellett 4 liter vizet kell fogyasztani naponta. Az olaj, a cukor és a só használata teljesen tilos. Hetente egy napon csak nyers zöldséget/gyümölcsöt esznek.

Nem csoda, hogy Henya az új életmódra térve rövidesen azon kapta magát, hogy csak a bevásárláson, az esti főzésen és persze az evésen jár az esze. Mivel a töméntelen mennyiségű nyers gyümölcsöt és zöldséget nem tudta megemészteni, folyamatos hasmenése volt. Az émelygés és a fárdatság érzés is állandóan kínozta.

hen3.jpg

A raw reggeli. Tó étvágyat!

Mivel általában rizsből és sült zöldségből álló, 1000 kalóriás vacsoráját nem bírta egyszerre megenni, éjszaka pár óránként felriadt, ilyenkor mindig eszegetett még egy keveset.

„Annak ellenére, hogy 4 litert ittam naponta, nagyon dehidratáltnak éreztem magam. Gyorsan megéheztem és könnyen dühbe gurultam.”

- emlékezett vissza Henya raw életére. Pedig olyan ortodox módon vette a szabályokat, hogy már a főtt ételt is képtelen volt megenni. Végül egy thai nyaraláson egy rossz gyümölcs kórházba juttatta, és ekkor eldöntötte, hogy felhagy az új életmóddal, és megosztja történetét másokkal, aminek lényege, hogy a mindent gyógyító csodadiéták egyszerűen kapudrogként szolgálnak az orthorexiához, egy olyan súlyos étkezési zavarhoz, amely során a betegek megszállottjai lesznek az egészséges, vagy általuk annak vélt étkezésnek, rettegnek, szoronganak, és allergiás reakciókat mutatnak azokkal az ételekkel szemben, amik nem részei a diétának.

Az orthorexiát hivatalosan nem jegyzik betegségként, de étkezési rendellenességekkel foglalkozó specialisták világszerte ismerik, és áldozatainak száma egyre növekszik. Egyik fontos oka a tájékozatlanság és a félmüveltség, aminek az internet világa nagyon kedvez, hiszen egy dietetikailag és orvosilag képzetlen embert könnyen meg lehet győzni arról, hogy bizonyos táplálékok elhagyásával örökre megszabadulhat az őt kínzó betegségtől, legyen az bármi is.