Így kell izzadni, hogy jó legyen!

iz1.jpg

Az izzadás nem a legnagyobb ellenségünk a nyár folyamán. Jó barátunk is lehet, ha megszelidítjük!

Mindannyian tudjuk, hogy az izzadásnak sokat köszönhetünk: segít lehűteni a szervezetet, megelőzni a hőgutát, méregtelenít. Mégsem ez jut eszünkbe, amikor izzadtságfoltos ruhában érkezünk meg a munkahelyünkre, vagy amikor úgy érezzük, hogy tőlünk szaglik az egész villamos. Meg kell tanulnunk úgy izzadni, hogy a szervezetünknek is jó legyen, és emberileg is minél kevésbé viseljen meg minket!

Normál körülmények között napi fél-egy liter folyadék párolog el az emberi bőrön keresztül, ezt nem érezzük meg különösebben. Hőségben, fizikai munka vagy sport hatására azonban ennek többszöröse is távozik a pórusokon keresztül. 

Fontos tudni: nem minden izzadság büdös!

 

Szagtalan izzadság:

  •  arcon
  • a tenyér felületén
  • a hajtöveknél

Ennek az izzadtságnak 90 százaléla víz, csekély ásványi sót és tejsavat tartalmaz.

iz2.jpg

Ennek már van szaga.

Büdös izadság:

  • hónalj területén
  • a mellek környékén
  • a nemi szervek környékén

Ennek az izzadságnak más az összetétele, lúgos és tejszerű. Különösen akkor válik büdössé, ha hosszabb ideig a bőrön illetve a szőrzeten marad, és a baktériumok elkezdik lebontani. Itt van tehát értelme első sorban dezodorálni, de még ennél is fontosabb, hogy naponta többször is lemossuk, letöröljük ezekről a felületekről az izzadtságot! Nyilván minél több szőrtől megszabadulunk, annál könnyebb lesz a dolgunk.

Még egy tipp a szagok ellen: chili, vöröshagyma, fokhagyma ne ilyenkor legyen a kedvencünk! Az erős fűszerek nem csak izzasztanak, de az izzadság szagát is fokozhatják!

Ha eddig sportoltunk, a kánikulára való tekintettel ne hagyjuk abba, csak kissé csökkentsük a magunkkal szemben felállított elvárásokat! Futóknak azt javasolják, hogy emelkedő hőmérséklet esetén fokonként 5 másodperccel növeljék az 1 km lefutására szánt időt. 

iz3.jpg

Hőségben a sport megerőltetőbb.

Lehet, hogy csalódni fogsz, de attól, hogy többet izzadsz, nem fogysz gyorsabban. Ilyenkor nem a zsír olvad le rólunk, mint ahogy képzeljük, hanem egyszerűen vizet veszítünk. Az edzések után mérhető súlycsökkenésnek is ez áll a hátterében.

Viszont ettől még jól teszed, ha tovább sportolsz. A sport ugyanis növeli a hőtűrő képességedet, és hamar észre fogod venni, hogy nem izzadsz már le egy pillanat alatt, ha fel kell cipelni a bevásárlószatyrot, vagy ha felteszed a gyerekedet a buszra. 

iz6.jpg

Dezodor: önmagában nem elég, mindenképpen mosakodni kell előtte.

Erőltetni viszont nem kell az izzadást: kerüld ilyenkor a máskor használt harisnyát, leggingst, bővebb, szellőssebb, természetes anyagú ruhákat válassz az edzéshez. Ne izzaszd túl magadat, hiszen ahogy írtuk, ettől nem fogysz jobban, sőt, csak annál nehezebb lesz pótolnod majd a kellő folyadékmennyiséget. Lehetőség szerint korai órákban menj kocogni, kerüld a tűző napot, vagy sapkával védd a fejedet!

Örök vitatéma a sópótlás kérdése. Hőségben mindenkinek pótolnia kell az elvesztett sót? Vagy csak ártunk magunknak a túlsózással?

A hivatalos ajánlások szerint azoknak, akik nem sportolnak és nincsenek komolyabb fizikai megterhelésnek kitéve, nem kell külön pótolniuk a sót. (Mivel az átlagember inkább a javasolt mennyiség többszörösét fogyasztja sóból.)

iz5.jpeg

Egy finom leves segít helyrebillenteni a sószintet.

Ha viszont aktívan sportolsz, az már más kérdés! Semmiképp se ionmentes, tisztított vízzel gondoskodj a folyadékbevitelről, mert akkor hamar sóhiányos állapotba kerülhetsz! (Azok a víztisztító berendezések felelnek meg, amelyek visszapótolják a vízből kivont ásványi anyagokat.) Jó alternatíva az ásványvíz, de edzés után lecsúszhat akár egy pohár sózott víz is, ha valaki meg bírja inni. De lehet, hogy jobban jársz egy tányér zöldséglevessel vagy ragulevessel. :)