A házi instant zabkása 5 titka

por1.jpg

Ha kóstoltál már instant zabkásából rosszat, akkor nem kérdés számodra, miért is íródott ez a cikk. Az instant zabkása gondolata roppant csábító azok számára, akik odafigyelnének az egészségükre, de csak néhány percük van a reggelire vagy a vacsorára.

De a kis tasaknyi keverék elképesztő drága, az árából akár egy kiló zabpelyhet is vehetnél, arról nem is beszélve, hogy mi mindent tartalmaz, amit nem kellene!

Ha jót akarsz magadnak, megalkotod saját receptedet, a száz százalékosan egészséges és finom zabkásáért.

Csak az lesz benne, amit szeretsz, és ami egészséges a számodra. Ime, a műhelytitkok!

por2.jpg

1. Keresd meg a megfelelő zabpelyhet! Ezen nem érdemes spórolni, hiszen a legfontosabb alapanyaga a keveréknek, és egy csomag pehelyből rengeteg kását főzhetsz! Ha gluténmentes diétán vagy, akkor keress garantáltan gluténmentes pelyhet magadnak!

2. Válaszd ki a többi hozzávalót, amik ízesíteni fogják a zabpelyhedet! Ha több rostot szeretnél, adagonként akár 30 g lenmagot adj hozzá! Ha gyümölcsízre vágysz, válassz szárított gyümölcsöt: banán csipszet, kókusz csipszet, száritott almát, barackot vagy bármi mást! Használhatsz diót, mogyorót, mandulát is! Ne feledkezz meg a sóról, mert egy kevés só fogja igazán kihozni az édes hozzávalók ízét! 500 grammonként 1 kávéskanál sót adj a keverékhez! Az instant zabkásák tejport is tartalmaznak. Ha ugyanezt az ízhatást szeretnéd elérni, adagonként te is számolj egy teáskanál tejporral, vagy ennek laktózmentes megfelelőivel, ha laktózmentes diétán vagy! (De szerintem jobban jársz, ha ezt kihagyod.) Ha belefér a keverék ízvilágába, egyéb fűszerrel is feldobhatod, mint kevés fahéj, vagy kardamom.

por3.jpg

Házi zabkása: mindent bele!

3. Ha kiválasztottad a hozzávalókat, nincs más hátra, mint elkészíteni a keveréket. Egy adag kásához 65 gramm porra lesz szükséged. Ennek a fele legalább legyen zabpehely, a másik fele az általad kiválasztott gyümölcs vagy olajos magvak, és persze a fűszerek. (Így fél kiló zabpehelyből például több mint 15 adak keveréket készíthetsz.) A zabpehely egyik felét a többi hozzávalóval együtt daráld le! Egy keveset mindenből félretehetsz, ha szeretnéd, hogy nagyobb darabok is legyenek a kásádban. A ledarált és egészben hagyott hozzávalókat alaposan keverd össze, és tedd egy jól zárható, nagyobb edénybe

4. Keresd meg a megfelelő edényt, amibe az adagodat kimérheted majd: jól zárható, kicsi, átlátszó műanyag legyen! A keverékedből mérj ki 65 grammot, ennyi kell egy adag zabkásához. Jelöld be a keverék szintjét az edénykéden, így ezután már nem kell a mérleggel bajlódnod, amikor kiméred a zabpelyhedet! Értékes perceket nyerhetsz így, amikor a munkahelyre menet csomagolsz magadnak ennivalót.

por4.png

Akár a munkahelyen frissen "főzhető", csak egy adag forró víz kell.

5. A zabkása elkészítéséhez 100 ml forróvízre lesz majd szükséged. Nem kell mikróba tenned, vagy főznöd a kását: elég, ha egyszerűen leforrázod, és néhány percre lefeded! Ha van nálad kevés méz, joghurt, vagy egészséges lekvár, még ízletesebbé teheted a kásádat, de ne felejtsd el, hogy mindez plusz kalóriát fog jelenteni!