Ha biciklivel jársz munkába, tovább élsz!

bike.jpeg

Feltéve, ha nem üt el senki. De ne üssük el tréfával a dolgot, komoly kutatási eredményekről van szó!

A glasgow-i egyetem munkatársai egy 264000 fős mintán végeztek felmérést az Egyesült Királyság területén. A kutatás résztvevői különböző módokon közelítették meg a munkahelyüket: gyalog, biciklivel, autón vagy tömegközlekedéssel. 5 éven keresztül gyűjtötték az adatokat a dolgozókról, azaz hogy hányan haltak meg, illetve kiknél alakult ki daganatos betegség, vagy kinek volt szívrohama.

A legjobb mutatóik azoknak voltak, akik hetente legalább 48 kilométert bicikliztek. Heti 5 munkanappal számolva ez annyit tesz, hogy 4-5 kilométert kellett megtenniük a munkahelyükig és onnan vissza is. (Vagy esetleg kevesebbet, de a hét fennmaradó részében is kerékpároztak még.) Úgy találták, hogy a napi szintű kerékpározás nagyon jó hatással van az egészségre:

45 százalékkal kisebb eséllyel betegedtek meg rákos betegségben a biciklizők, és 46 százalékkal kisebb eséllyel kaptak szívrohamot.

 

Ami a szívroham valószínűségét illeti, a gyaloglóknak is jobb esélyeik voltak az autósoknál, de a daganatos betegségek tekintetében nem mértek különbséget a két csoport között.

Az eredményeket a British Medical Journal hasábjain publikálták.