A cukorbetegség gyakran tünetmentes! Hogy védheted ki?

dia4.jpg

Egy néhány évvel korábbi magyar kutatás szerint a háziorvost felkereső felnőtt páciensek 7,66 százaléka volt cukorbeteg, úgy, hogy erről tudomása sem volt. További 38 százalék már a cukorbetegség előállapotában, a prediabéteszben szenvedett. A cukorbetegség alattomos betegség, hiszen gyakran tünetmentesen indul. Lehet, hogy te is a titkos cukorbetegek között vagy?

Az ijesztő arányokat döntően a 2-es típusú diabétesz okozza, aminek a hátterében többnyire a nassolás, a mozgásszegény életmód, és az emiatt kialakuló túlsúly áll. Ennél a betegségnél az inzulinhatás, és/vagy az inzulinelválasztás károsodik, aminek következtében nem működik jól a szénhidrát anyagcsere, és ez súlyos következményekhez vehethet.

Elgondolkodtató, hogy a 2-es típusú diabéteszt az esetek nagy részében MAGUNKNAK OKOZZUK, majd szenvedünk miatta, és rengeteg időt, pénzt, energiát áldozunk a gyógyulásra. Gyakran sikertelenül.

Akármilyen cukorbetegségben szenvedünk is, A GYÓGYSZERES KEZELÉS a gyógymódnak csak az egyik alkotóeleme, ami ÖNMAGÁBAN SOHA NEM LEHET SIKERES. Sőt, az orvos gyakran nem is ír fel gyógyszert, csupán megfelelő szénhidrát- és energiatartalmú étrendet, illetve a beteg állapotának megfelelő fizikai aktivitást, ami lehet séta, kertészkedés vagy jó esetben sport. Ha a cukorbeteg az utóbbi kettő pontot nem tartja be, nem várhat pozitív változást a gyógyszertől sem.

dia3.jpg

Tünetek, kezelés, megelőzés. Legjobb az utóbbinál kezdeni!

Jó hír viszont, hogy a diabéteszesek diétája egyáltalán nem olyan ijesztő, mint elsőre gondolnánk. Gyakorlatilag semmiben sem különbözik az egészséges és egészségüket megőrizni kívánó embereknek javasolt étrendtől. A cukorbetegek általában semmitől sincsenek kategorikusan eltiltva a kristályos állapotú cukrot kivéve. Változatosan étkezhetnek naponta ötször. Nehézséget az okozhat, hogy a túlsúly függvényében csökkenteniük kell az energiabevitelt, azaz kisebb adagokat ehetnek csak. És természetesen figyelniük kell, hogy miből mennyit. Ebben segít a dietetikus.

dia2.jpg

A sokoldalú, aprólékosan kidolgozott étrend még örömforrás is lehet - bár nálunk nincs túl nagy kultúrája. Nem is beszélve a sportól, ami a stressznek is kiváló ellenszere!

JÓ OKOD VAN FELTÉTELEZNI, HOGY NÁLAD IS KIALAKULT VAGY KIALAKULÓBAN VAN A 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZ, HA:

  • 45 év feletti vagy
  • a testtömegindexed nagyobb, mint 30 kg/mkkk (Így számold ki: a testsúly kg-ban, osztva a méterben mért testmagasság négyzetével, azaz 165 cm és 70 kg esetén a számítás: 70/[1,65×1,65]=25,7)
  • nincs a napirendedben 30 perc fizikai aktivitás (séta, sport)
  • nem eszel mindennap friss zöldséget vagy gyümölcsöt
  • a családodban van cukorbeteg
  • nálad is mértek már magas vércukorszintet

 

Ha fennállnak ezek a kockázati tényezők, ne várd meg a betegség diagnosztizálását, kezdj el változtatni MÉG MA! Változtass a napirendeden, az étkezéseiden, a szabadidős programjaidon! Keresd meg kedvenc ételeid diétás alternatíváit!

Segítünk, hogy a tudásodat mindig naprakészen tartsd: lájkolj minket ITT!