Fogyózol? Tálalj zöld tányéron!

plate1.jpg

Kutatásokkal igazolták, hogy nem csak a tányér mérete, hanem a színe is befolyásolja, hogy mekkora adagokat szedünk és fogyasztunk el. értékes információk azoknak, akik szeretnének odafigyelni saját, vagy családtagjaik testsúlyára.

Egyre pontosabban körvonalazódik, hogyan is kell tálalnunk, ha csökkenteni akarjuk az adagokat, vagy csak megelőzni a "túlevés" effektust. A Delboeof illúzióról eddig is tudtunk, azaz, hogy ugyanakkora adag étel nagyobb tányéron kisebbnek látszik.

plate2.jpg

 

Azt azonban nem gondoltuk volna, hogy a tányér színe szintén nagyban befolyásolja, hogy soknak, vagy kevésnek érezzük a kimert ételt. A Cornell University kutatói most kísérlettel igazolták, hogy bizony, így van. egy egyetemi rendezvényen a résztvevők fehér illetve piros tányért kaptak a vacsorához, amit kétféle volt: tészta paradicsom szósszal, vagy Alfredo szósszal. Az előbbi ugyebár piros, míg az utóbbi fehér színű. Azok, akik az ételhez hasonló színű tányéron fogyasztották a vacsorát (piros tányéron paradicsomos tészta, illetve fehér tányéron Alfredo szószos tészta), 30 százalékkal, átlagosan 42 grammal szedtek többet maguknak, mint azok, akiknél kontraszt volt az étel és a tányér színe között. Ha ez naponta előfordul, akkor egyáltalán nem elhanyagolható különbség! 

plate3.jpg

Innen már nagyon egyszerű levonni azt a következtetést, hogy fogyókúrázóknak legelőnyösebb a zöld teríték. Így a salátákból, zöldségekből kerül több a tányérba, míg a köretekből, húsokból kevesebb.

Egy másik kutatás azt is igazolta, hogy a terítő színe sem mindegy. Ha a terítő színében a tányérokhoz igazodik, az akár 10 százalékkal is csökkentheti a kivett adagokat