Ezt vidd a munkába! - Egészséges, gyors kaják kánikulára

lb_c.jpg

Egyszerű és finom receptek, egész hétre - főként friss, tavaszi zöldségekből. Mikróra sem lesz szükséged, hogy bekaphasd ezeket a finomságokat a munkahelyeden.

Ha te is gyakran vágysz arra, hogy valaki kitalálja helyetted a heti menüt, ez a kívánságod ezennel teljesült. Az alábbi receptek könnyen összedobhatóak, egészségesek, fogyókúrázók étrendjébe is beleférnek. Ideálisak egy átlagos munkanapra, sőt, az ételeket még csak meg sem kell mikrózni, hogy élvezhetőek legyenek. 

1. nap

 

Hideg kukoricás kókuszleves

1 konzerv kókusztejet (kb 30 gramm) 2 és fél bögre vízzel felteszünk forrni. Beledobunk 1 kimagozott, összevágott jalapeno paprikát és 3 bögre kukoricát. (Lehet mirelit vagy konzerv is.Utóbbiból keressük a cukormentes változatot.) Főzzük 15 percen keresztül, majd botmixerrel pürésítsük. Ha szükséges, szűrjük át, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal, citromlével. Mehet a hűtőbe, másnap hidegen fogyasztható.

Spagetti főzés nélküli paradicsomszósszal

Szokásos módon főzzünk meg egy adag (kb. 100 gramm) spagettit, lehet teljes kiőrlésű is. A főzőlevéből tegyünk félre egy bögrével, majd öblítsük és csepegtessük le. Vágjunk apró darabokra 4 koktélparadicsomot, tegyük egy nagy tálba 1 ek. olivaolajjal és 1/4 tk. sóval együtt. 1 paradicsomot felszeletelve tegyünk az aprítógépbe 2 fokhagymával, 3 ek. mandulával és fél felkockázott kaliforniai paprikával. Addig aprítjuk a keveréket, míg teljesen pürés nem lesz, majd bazsalikommal, petrezselyemmel ízesítjük, és a paradicsommal együtt a spagettire halmozzuk. Kevés ricottával, vagy más sajttal hintjük meg a tetejét.

2. nap 

 

Chilis sárgadinnye leves

Fél kg sárgadinnyét felkockázunk, majd leturmixolunk 3 ek. friss lime lével, 1 tk. chiliszósszal és 1/4 tk. sóval. Jól behűtjük fogyasztás előtt.

lb2.jpg

Grillezett padlizsán paradicsomosan

1 közepes padlizsánt vékony szeletekre vágunk hosszában, a szeleteket két oldalukon megkenjük olivaolajjal, megszórjuk sóval, borssal,  és korianderrel, majd 10 percig grillezzük a sütőben. Egy nagy tálba belevagdosunk 6 koktélparadicsomot, 2 chilipaprikát, meglocsoljuk 3 ek. vörösborecettel, 2 ek. citromlével, és megszórjuk apróra vágott friss mentalevéllel. A paradicsomos keveréket a padlizsánszeletekre halmozzuk, majd meglocsoljuk kevés görög joghurttal.

3. nap

 

Tormás uborkaleves

2 kisebb uborkát felszeletelve turmixoljunk le 2 ek. friss reszelt tormával és másfél bögre sovány joghurttal. ízesítsük sóval, borssal és néhány teáskanál citromhéjjal. Lehűtve tálaljuk.

Csirkemell hawai rizzsel

Egy szelet csirkemellet sóval, borssal bedörzsölünk, olajjal vékonyan megkenünk majd grillen kisütjük. Megfőzünk 100 gramm barnarizst. Sóval, frissen facsart citromlével, friss koriander levéllel ízesítjük, és hozzákeverünk egy maréknyi kockára vágott ananászt

4. nap

 

Jalapeno-görögdinnye leves

1 kisebb görögdinnyét (kb. 6 bögrényi) felkockázunk, kimagozunk. 3 ek. citromlével, fél teáskanál sóval és 2 kisebb jalapeno paprikával leturmixolunk, majd jól lehűtjük.

Fűszeres rataouille kókusz-grízzel

Egy közepes padlizsánt szeletekre vágunk, a szeleteket besózzuk, és hagyjuk, 20 percen át kiengedjék a keserű levüket. Egy serpenyőbe 2 ek. olivaolajat öntünk, a padlizsánt kockákra vágva beledobjuk és 5 percig kevergetve sütjük. Egy nagyobb tálba kiöntjük, majd a helyére egy kockára vágott piros kalifornia paprikát dobunk, 1 kockára vágott vöröshagymával, 3 gerezd összenyomott fokhagymával, pár csipet korianderrel és fahéjjal. 5 perc után hozzáadunk 28 gramm felkockázott cukkinit, 2 nagyobb paradicsomot felszeletelve és 3 kanál olivaolajat. 10 percig főzzük. 2 ek. vörösborecettel és kevés borssal ízesítjük. Közben 400 ml konzerv kókusztejet 2 bögre vízzel elkeverve felforralunk, majd lassan beleszórunk egy marék grízt, és takarékon, kevergetve 8 percig főzzük, majd lefedjük és hagyjuk, hogy a gríz megpuhuljon és megszívja magát. Ha a tejbegrízünk kihűlt, rámerjük a ratatouille-t.

lb1.jpg

5. nap

 

Joghurtos paprikakrémleves

3 nagy, sárga, kimagozott kalifornia paprikát 2 bögre sovány joghurttal, fél tk sóval és 2 teáskanál chiliszósszal összeturmixolunk. Behűtve tálaljuk.

Cukkinis csirkesaláta

1 nagyobb cukkinit vékony szeletekre vágunk, leöntjük negyed bögre olivaolajjal és negyed bögre friss citromlével. Kevés olivaolajon egy serpenyőben 7-7 percig sütjük a sózott-borsozott csirkemell két oldalát. Vékony karikákra vágunk egy kicsi vöröshagymát, összetépünk egy marék spenótlevelet, és az összevágott csirkével együtt a cukkinihez adjuk, majd a salátát megszórjuk kevés parmezán sajttal, mentalevéllel és pekándióval