3 csodaleves, ami a náthát és a túlsúlyt is kiüti

leves.jpg

A náthaszezonban egy finom leves nem csak ebédidőben életmentő, hanem vacsorára is jobban esik, mint egy szalámis szendvics. Ezek a levesek nem csak inhalálásra jók, még súlyt is veszíthetünk velük!

Francia hagymaleves diétásan

 

leves1.jpeg

1 ek vaj

5 közepes vöröshagyma

1/2 tk só

2 babérlevél

6 bögre marhahúsleves alaplé

1/2 bögre száraz vörösbor

2 csipet kakukkfű

frissen őrölt bors

4 szelet bagett

1/2 bögre sovány reszeltsajt

A hagyma az egyik legerősebb ellenszerünk a náthával szemben. Ez a leves érezhetően átjárja az ember pórusait és felszabadítja a légutakat. Egy nagy lábosban melegítsük fel a vajat, és dobjuk bele a vékony karikákra felvágott hagymát. Sózzuk meg és alacsony lángon, lefedve 30 percig pirítsuk-pároljuk, 10 percenként legalább megkeverve. Adjuk hozzá az erőlevest, a babérlevelet, a bort és a kakukkfüvet, és főzzük 15 percig. Őröljük bele a borsot, majd vegyük ki a babérleveleket. Pirítsuk meg a kenyérszeleteket, és tegyünk minden tányérba egyet-egyet. Szórjuk meg a kenyérszeleteket kevés reszelt sajttal, majd merjük ki rá a hagymalevest.

 

Vegán kuktás babragu

 

leves2.jpg

1 nagy vöröshagyma apróra vágva

2 közepes répa felkarikázva

3 zellerszár 1 cm-es kockákra vágva

1 nagy kaliforniai paprika 1 cm-es kockákra vágva

1 édesburgonya  1 cm-es kockákra vágva

3 bögre fekete bab (ha nem mirelit, hanem friss, akkor előző este legalább 8 órára áztassuk be)

1 paradicsomkonzerv

1 tk zsálya

2 tk őrölt kömény

1 tk chilipor

1 apróra vágott chilipaprika

4 bögre zöldségleves alaplé

koriander

 

Ez a csodálatos ízélményt nyújtó leves igaz, hogy lassan készül el, viszont a zöldségek megmosásán és összevágásán kívül minden mást a kuktasütőnkre bízhatunk. A chilipaprikának köszönhetően végre fel is lélegezhetünk egy náthás nap után. Az összes hozzávalót helyezzük el a kuktába és jól keverjük össze. Zárjuk le a kuktát, és ha több időnk van, alacsony lángon 6-8 óráig főzzük, vagy magasabb lángon 4 óráig, míg az összes zöldség és bab jól meg nem puhul. Ízesítsük sóval és korianderrel! Ha nem levesként, hanem főételként akarjuk tálalni, adhatunk mellé barna rizst vagy quinoát.

 

Almás sült tökleves

 

leves3.jpg

500 g sütőtök

4 nagy alma

kevés olivaolaj

6 bögre csirke- vagy zöldségleves alaplé

1 kocka friss gyömbér (kb 1,5-2 cm)

só 

frissen őrölt bors

1 tk zsálya

 

Ebben a levesben a gyömbér a csodaszer, amit sokaknak már nem kell bemutatni. A tököt  felszeleteljük, a magjait kikaparjuk. Az almát meghámozzuk, szintén gerezdekre vágjuk és egy tepsibe helyezzük a tökkel együtt. Meglocsoljuk kevés olivaolajjal és puhára sütjük 45 perc alatt. Közben az alaplevet felmelegítjük, a fűszereket az apróra vágott gyömbérkockával együtt beletesszük, majd hozzáadjuk a megsült tököt és almát is. 20 percet főzzük együtt, majd botmixerrel pürésítjük a levest, míg teljesen egynemű nem lesz. Tálalhatjuk sovány joghurttal, vagy pirított fenyőmaggal, tökmaggal meghintve.