Így készül a csodatevő, reggeli mézes ital!

mez.jpg

Beköszöntött az ősz, és jó medvebocsokként már keressük is a mézet a boltok polcain. Hallgassunk az ösztöneinkre, mert tényleg szükségünk van rá! És hogy hogyan vegyük magunkhoz? Íme, itt a legegyszerűbb és leghatásosabb módja!

Nem állítjuk, hogy a rákot megelőzi (pláne, hogy gyógyítja), és azokra a kísérletekre sem hivatkozunk itt, amelyek szerint bizonyos mézfajták pár órán belül bármilyen baktériumot elpuztítanak. (Ez akár még igaz is lehet, a bökkenő csupán annyi, hogy nehezen tudnánk olyan sok mézet juttatni a szervezetünkbe, hogy az ott lévő baktériumokat belefullasszuk...) A méznek egyes gyógyhatásait azonban egyszerűen nem lehet, és nem is érdemes elvitatni, mivel azokat a gyakorlat igazolja.

Egy finom, termelői méz tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és flavonoidokkal. Ezeknek köszönhetően erősíti az immunrendzert, nem csoda, hogy megfázásos szezonban megugrik a népzerűsége! Segít leküzdeni a szervezetben dúló fertőzéseket, gyulladásokat, javít a bőr és a haj állagán is. Emellett a gyomorpanaszokra is hatásos lehet: a méz jótékony hatással van az emésztésre, és nyugtatja a megviselt beleket is. Az irritábilis bél szindrómával (gyakori, megmagyarazhatatlan hasfájás) szenvedők is próbálkozhatnak az alábbi egyszerű gyógymóddal:

Hozzávalók:

1 pohár langyos víz

1,5 teáskanál frissen facsart citromlé

1 teáskanál termelői méz

mez2.jpg

Ezt a keveréket ébredés után kell meginni, legalább 30 perccel reggeli előtt. A mézes keverék jól beindítja az emésztés folyamatait, így a fogyókúrázok diétájában is helyet kaphat. Fontos, hogy a víz langyos legyen, mert az jó hatásal van az emésztésre, de ne legyen forró, mert a magas hőmérséklet roncsolja a mézben levő értékes tápanyagokat. 

mez4.jpg

Christie Brinkley, aki idén nyáron azzal robbantotta fel az internetet, hogy a Sports Illutrated hasábjain fürdőruhás képein ugyanolyan fiatalnak tűnt, mint 1979-ben, első fotózásán. Most 65 éves, szintén mézes koktéllal indít minden napot.

Vannak, akik a koktélt egy kis fahéjjal, vagy cayenne borssal teszik különlegesebbé.

Ne felejtsük el, hogy méz - bármilyen egészséges is - egy cukorbomba, és cukorbetegek számára egyáltalán nem javasolt. Gyakran állítják, hogy a benne található glükóz egészségesebb a cukorban levőnél, de ezt a feltételezést semmi sem igazolta eddig. Emellett sok méz fogyasztása ugyanúgy hizlal, mint a sok cukoré. :)