Ezeket edd, hogy ne legyen D vitamin hiányod!

d5.png

Ha úgy vagy a csukamályolajjal, mint Kanga Zsebibabája, akkor sem kell D vitamin hiányban szenvedned. Az alábbi válogatásban biztos te is találsz olyan ételt, amit be tudsz illeszteni a hétköznapi menükbe!

Kutatások fényt derítettek rá, hogy a kalóriabevitel csökkentésén alapuló diéták sikerességéhez nagyban hozzájárul a D vitamin.

Akik megfelelő D vitamin szinttel vágnak bele ilyen diétába, sokkal eredményesebbek a fogyásban, mint azok, akiknek D vitamin hiányuk van.

Plusz egy érv, hogy odafigyeljünk erre a létfontosságú vitaminra!

d4.jpg

Tanulmányok bizonyítják, hogy a D vitamin a fogyásban is segít.

 

Persze, ott van a napfény - ezzel azonban egyre inkább vigyáznunk kell a káros sugárzások miatt, így nem valószínű, hogy mindössze a napfény segítségével biztosítani tudjuk az ideális D vitamin szintet. Nézzük, hogy milyen természetes alternatívái vannak még a vitamintabblettáknak ezen kívül!

d3.jpg

1. tojássárgája

Az első, amit a D vitamin bevitelünkért tehetünk, hogy utánajárunk, honnan is szerezzük be a tojást! 

A szabadon sütkérező csirkék tojása ugyanis akár négyszer olyan gazdag D vitaminban, mint a zárt területen élőké.

Úgyhogy ezen nem érdemes többé spórolni.

2. lazac

Nem egy hétköznapi étel, főként az ára miatt. Főleg, ha azt is számításba vesszük, hogy

az igazi D vitamin bomba nem is a farmon nevelt, hanem a vadon fogott lazac!

Ez a napi ajánlott D vitamin bevitel 247 százalékát tartalmazza, míg egy tenyésztett lazac ennek csak negyedét.

d2.jpg

3. hering

Ha nem vagy a szusi és más nyers halételek híve, még a sózott heringből is rengeteg D vitaminhoz juthatsz, mivel 100 gramm a napi ajánlott bevitel 170 százalékát tartalmazza. 

4. szardínia

Lassan közelítünk a magyar valósághoz: a szardíniát már az egyszerű ember is megengedheti magának, amiből

egy 100 grammos adaggal D vitamin szükségletünket 68 százalékban elégítettük ki.

5. más halfajták

Olyan ritkább halfajták, mint az óriás laposhal vagy a makrahal is gazdagok D vitaminban.

6. tonhal konzerv

Egy adag (100 gramm) tonhal a napi szükséglet felét fedezi.

7. osztriga

Ha eddig nem tudtad, miért is kéne időnként osztrigát fogyasztanod, itt a válasz: egy adag ebből a tengeri herkentyű a szükséges D vitaminnak legalább kétszeresét, de akár hatszorosát is tartalmazhatja, arról nem is beszélve, hogy

több cink és B12 vitamin van benne, mint a multivitaminokban.

8. rák

A többi D vitaminban gazdag tengeri herkentyűvel szemben a ráknak az a különlegessége, hogy nem zsíros. Koleszterin van benne, de nem olyan mértékben, hogy az káros lenne.

9. gombák

Igen, a gombák, de természetesen nem azok, amik az erdők vagy a gombafarmok sötéétjében nőnek. Csakis azok, amik elegendő napfényhez jutnak a növekedésük folyamán, mint például a portobello gomba. Ezek nem D3, hanem D2 vitamint tartalmaznak, de ez szintén hasznos a szervezet számára, ha nem is annyira, mint az előbbi.

 

Egy gyorsan és könnyen elkészíthető, D vitaminban gazdag recept, például vacsorára:

Tavaszi szardínia saláta

 

d1.jpg

 

hozzávalók:

fél csomó spárga

100 gramm friss salátakeverék (zacskózva kapható)

10 koktélparadicsom

1 szardíniakonzerv

kevés olajbogyó

2 nagyobb főtt tojás

 

A spárgákat főzzük 3 percig lobogó vízben. A salátát osszuk két tányérra, majd helyezzük rá a spárgákat, a szardíniát, a megmosott paradicsomoz, az összevágott tojást és az olajbogyót. Ízesítsük ízlés szerint némi oliva olajjal, összenyomott fokhagymával, kevés mutárral, sóval, borssal!